SÚBORY COOKIE na webovej stránke DR. OETKER

Tento web uloží súbory cookies do vášho zariadenia, aby umožnil lepšie fungovanie stránok. Viac informácií tu.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Zaujímavosti o pizzi

Pizza ako životný štýl?

Ťažko povedať, či naozaj existuje niekto, kto bude bez zaváhania tvrdiť, že pizzu nikdy nejedol, nemá ju rád, alebo nemá žiadnu obľúbenú. Je to nielen vďaka širokej sieti talianskych reštaurácií, ktoré sa chvália rôznymi príchuťami, detskými porciami a experimentmi pre fajnšmekrov, ale najmä v súvislosti s rastúcou obľubou a jednoduchou dostupnosťou mrazených pízz, ktoré azda nechýbajú v žiadnom obchode.

Pizza má niekoľko výhod. Je hlavným chodom, ktorý nepotrebuje prílohu. Pokiaľ chcete zemiaky, existujú aj pizze s touto zeleninou, ak chcete výhradne zeleninu, výber je takmer nekonečný, ak si potrpíte na šunku, neexistuje jednoduchšia voľba.

Pizza je pokrmom, ktorý nemusíte zjesť naraz sami a celý – môžete sa o ňu podeliť s priateľmi, v reštaurácii aj na domácej oslave. Môžete ju servírovať nedlho potom, čo ste pribehli z práce a ešte si pochutíte na kvalitných a chutných ingredienciách podľa aktuálnej nálady.

A to podstatné na záver: pizza je jedným z mála jedál, ktoré možno považovať za ideálny základ neformálneho stretnutia s priateľmi a známymi a zároveň za pohostenie pri slávnostnej príležitosti. Je to tak hlavne vďaka bohatosti chutí, ktoré pizza ponúka, a možnosti stále objavovať nové a nové. K pizzi sa navyše hodí akýkoľvek nápoj – nealkoholické pre deti, pivo alebo víno pre dospelých…

Zaujímavosti zo sveta pízz

9. február – Medzinárodný deň pizze

Podľa nedávneho prieskumu zje priemerný Talian 45 pízz ročne a dokonca 82 % obyvateľov Talianska volí pizzu za svoje najobľúbenejšie jedlo. Pijú k nej pivo, vodu alebo biele perlivé víno. Obyvatelia Spojených štátov ale držia celkom iné prvenstvo. Na konci 80. rokov 20. storočia bola na Floride upečená a skonzumovaná najväčšia pizza v histórii. Rozkrájaná bola na takmer 95 tisíc porcií. Dokladom medzinárodnej povesti pizze je okrem iného aj fakt, že sa 9. februára oslavuje Medzinárodný deň pizze.

Hlavné mesto pizze?

Opomenúť nemožno ani iné krajiny, kde si pizza vydobyla svoje „miesto na slnku“. Kto by čakal, že hlavným mestom bude taliansky Neapol, bude asi prekvapený. Neoficiálne hlavné mesto pizze je v Brazílii. Iba Sao Paulu sa totiž prezýva „hlavné mesto pizze“. A nie nadarmo. Funguje tam totiž až 6 000 pizzerií a reštaurácií alebo občerstvení, ktoré pizzu servírujú, a tamojší obyvatelia denne zjedia viac ako milión pízz! A to je naozaj veľa.

Pizza a stolovanie

Kladiete si občas otázku, ako jesť pizzu, alebo by ste si hneď odpovedali jedným slovom: rukami? Skalní milovníci pizze považujú tento spôsob za jediný správny. Servírovanie ale znamená viac. Profesionáli odporúčajú, aby sa pizza servírovala horúca – prvým kúskom si spálite podnebie. Deň až dva potom budete kvôli pľuzgieru na chuť tejto pizze spomínať! Bez žartov – pizza by mala mať takú teplotu, aby bol syr na prvých niekoľkých kúskoch pizze vláčny a tiahol sa.

Na správne stolovanie treba pizzu aj dobre nakrájať. Na nakrájanie pizze zvoľte okrúhly krájač. Na vás bude len krájať rýchlo, aby sa syr zbytočne na krájač nelepil, a rozhodnúť o počte dielikov s tým, že najväčšiu logiku má počet párny, ideálne štyri porcie alebo viac.

A ako pizzu piecť? Pokiaľ chcete tú pravú nefalšovanú taliansku, neostáva ako vyraziť priamo do Neapola. Prečo však cestovať tak ďaleko, keď pizzerií, ktoré sa môžu pýšiť naozaj dobrými výsledkami kulinárskeho snaženia, je v Čechách dosť? Alebo prečo nevyužiť širokú ponuku mrazených pízz, ktoré možno kúpiť v obchodoch a ktorých príprava je rýchla a výsledok nie je horší ako pizza v reštaurácii?

Výhodou je, že podobne bohatá je aj ponuka riadu, ktorý si pizza žiada. Ak chcete usporiadať oslavu s priateľmi, neinvestovať do jej prípravy veľa času, ale byť si istí výsledkom, je pizza v hlavnej úlohe správnou voľbou. Ak budete mať navyše poruke plech na pizzu, na ktorom pizzu bezchybne upečiete, veľké taniere a servítky, úspech je 100 % zaručený! A ešte posledná výhoda takej oslavy: máte jedinečnú šancu ochutnať viac druhov pizze a nezostať verní len tej „svojej“.

A čo k pizzi piť? Možno patríte medzi tých, ktorí si ju nedokážu predstaviť bez suchého talianskeho červeného vína – pokojne pri ňom zostaňte. Ale pre milovníkov piva treba doplniť, že pivo a pizza sa dobre dopĺňajú a zvýrazňujú tak neformálnosť stretnutia. Veľkým plusom je, že pizza nie je typickým slávnostným jedlom. V podstate možno k pizzi piť čokoľvek.

História pizze

1957 - Prvá mrazená pizza na svete

Firma patriaca bratom Celentanovcom (Gelentano Brothers) začala ako prvá na svete predávať mrazenú pizzu. Bez toho, že by tušili, odštartovali produkciu mrazených polotovarov v predajniach.

1970 – Prvá mrazená pizza od Dr. Oetker

V roku 1970 spoločnosť Dr. Oetker uviedla na nemecký trh svoju prvú mrazenú pizzu pod obchodným názvom Pizza alla Romana. Pizza sa predávala ako surové cesto v hliníkovej miske, ozdobená talianskou mozzarelou, doplnená Mortadellou, paradajkami a paprikou. Pizza alla Romana znamenala okamžitý obchodný úspech.

1985 – Vznik značky Ristorante

Vďaka vzrastajúcej popularite mrazených pízz prichádza Dr. Oetker niekoľko rokov po úspechu „Pizza alla Romana“ v roku 1985 s novou značkou Ristorante. Tým tiež začala výroba dvoch druhov pízz na tenkom ceste. Dnes sa pod značkou Ristorante vyrába viac ako 20 druhov pízz predávaných vo viac ako 30 krajinách na svete.

Druhy pízz

Americká pizza

Najväčšiu popularitu za oceánom dosiahla pizza na východnom pobreží Spojených štátov. Najviac v New Yorku a Chicagu. Talianski prisťahovalci boli nútení používať na svoju pizzu suroviny, ktorými Nový svet disponoval. Na talianske prísady, ktoré v Amerike jednoducho nebolo možné kúpiť, museli zabudnúť. 

Namiesto oregana teda začali používať majoránku. Namiesto mozzarelly z mlieka byvolieho, ktoré je typické pre juh Talianska, používali mozzarellu z mlieka kravského. Dokonca aj paradajky voňali a chutili inak, rovnako ako múka alebo voda. Vznikla teda „celkom iná“ pizza. S bohatšou oblohou a najmä oveľa vyššia, než tá pôvodná talianska. Zatiaľ čo správna talianska pizza má výšku do 0,5 cm, jej americký variant dosahuje výšku až 2 cm. V Spojených štátoch navyše často nájdete aj tzv. biele pizze – teda bez paradajkovej omáčky, alebo pizze s „prevrátenou“ oblohou, v ktorých je syr dole a omáčka celkom hore.

Kultúra pizze v Spojených štátoch je naozaj bohatá a skutoční milovníci tohto jedla rozlišujú nielen pizzu newyorskú a chicagskú, ale oceňujú aj to, ako pizzu pripravujú grécki prisťahovalci alebo ich potomkovia. Celkom inú pizzu nájdete v St. Louis v Missouri alebo v Berkeley v Kalifornii. Zabudnúť nesmieme ani na nám známu pizzu Hawaii.

0 Záložka