SÚBORY COOKIE na webovej stránke DR. OETKER

Tento web uloží súbory cookies do vášho zariadenia, aby umožnil lepšie fungovanie stránok. Viac informácií tu.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Fenomén VANILKA

Vanilka je skutočným fenoménom a jej aróma je nezabudnuteľná. Toto korenie patrí k Vianociam, k cukrovinkám, na ktoré sme zvyknutí od babičky, k zmrzline a k radu ďalších príjemných chvíľ. Vanilka má, rovnako ako kakao, bohatú históriu a nemenej zaujímavý je aj spôsob jej pestovania a využitia.

Počiatky vanilky môžeme nájsť v Mexiku, v oblastiach okolo rovníka. Pestovala sa a využívala už v čase Aztékov. Do Európy sa dostala až oveľa neskôr, konkrétne v 16. storočí.

Jej obľuba však počas storočia strmo vzrastala po celom svete, európsky kontinent nevynímajúc. Vanilka sa spočiatku pestovala iba v Mexiku. Dôvodom bolo opeľovanie tamojšími včelami a kolibríkmi, ktoré inde nežijú. Vďaka revolučnej myšlienke o umelom opeľovaní sa táto úžasná plodina začala pestovať aj v iných častiach sveta. V súčasnosti je najznámejším miestom pestovania vanilky africký ostrov Madagaskar. Pestovanie, zberanie a spracovanie vanilky si vyžadujú trpezlivosť a starostlivosť. Rovnako vysoké nároky sú kladené na prepravu. Nevhodným zaobchádzaním by mohlo totiž dôjsť k strate typickej arómy.

Ste aj vy priaznivcami vanilky? Tak neváhajte a prečítajte si o tomto korení viac, alebo rovno skúste niektorý z našich skvelých receptov!

Recepty (1 z 1)
0 Záložka