Flag

Vianočný crocquembouche

asi 50 ks
Náročné
60
Vianoce vo veľkom štýle
Zloženie
Príprava
Náš tip
Croquembouche (čítaj krokenbuš) z francúzskeho „croque en bouche“ znamená „chrupnutie v ústach“. Skladá sa z malých profiteroliek z odpaľovaného cesta naplnených krémom a zlepených karamelom. S karamelom pracujeme rýchlo. Ak nám karamel stuhne, môžeme ho znovu rozohriať.
Picture -
Picture -
PROSÍME VÁS O OHODNOTENIE RECEPTU
Ako sa vám tento recept podaril?

Súvisiace recepty

Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálnych sieťach
Picture - Hero image

Zloženie

Na cesto
125 mlvoda
125 mlmlieko polotučné
100 gmaslo
160 gmúka hladká
5 gcukor
štipkasoľ
4 ksvajce
Na náplň
1 balíčekPremium Zlatý klas s prírodnou vanilkou Dr. Oetker
400 mlmlieko polotučné
150 gmaslo zmäknuté
50 gcukor práškový
Na ozdobenie
1 balíčekPoleva svetlá Dr. Oetker
150 gcukor
1 balenieZdobenie 4 druhy zlaté/strieborné Dr. Oetker
1 balenieFondán biela poťahovacia hmota Dr. Oetker
Ešte potrebujeme
plech na pečenie (30 x 40 cm)
elektrický ručný šľahač
cukrárske vrecko s hladkou tribičkou (Ø asi 1 cm)
cukrárske vrecko s úzkou trubičkou
tvrdý papier veľkosti A3
zošívačka
formička na vykrajovanie v tvare hviezdičky
Picture - Premium Zlatý klas s prírodnou vanilkou	 Dr. Oetker
Picture - Poleva svetlá Dr. Oetker
Picture - Zdobenie 4 druhy zlaté/strieborné Dr. Oetker
Picture - Fondán biela poťahovacia hmota Dr. Oetker
1

Na prípravu cesta v kastróliku prevaríme vodu s mliekom a maslom. Pridáme múku zmiešanú s cukrom a soľou a vymiešame dohladka. Zmes vložíme do misy, pridáme vajcia a vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Cukrárske vrecko naplníme cestom a na vymastené plechy vytvarujeme pusinky s Ø asi 3 cm. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Doba pečenia: asi 20 minút

Elektrická rúra: 200 °C

Teplovzdušná rúra: 180 °C

2

Pečivo necháme vychladnúť.

3

Na prípravu náplne uvaríme Zlatý klas s mliekom podľa návodu na obale, ale len so 400 ml mlieka a bez cukru. Za občasného miešania necháme vychladnúť. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, postupne pridávame vychladnutý Zlatý klas a šľaháme dohladka. Náplň vložíme do cukrárskeho vrecka s úzkou trubičkou a pečivo naplníme. Odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.

4

Z tvrdého papiera a papiera na pečenie vyrobíme kornút s výškou asi 23 cm a základňou s priemerom asi 8 cm tak, aby bol papier na pečenie z vonkajšej strany kornútu. Kornút zošijeme zošívačkou a položíme na podnos.

5

Na ozdobenie rozpustíme polevu podľa návodu na obale. Cukor v kastróliku necháme skaramelizovať. Asi ⅓ pečiva namáčame do polevy a ozdobíme guľôčkami. Časť namáčame v karamele a ozdobíme guľôčkami. Pomocou karamelu lepíme guľôčky od základne smerom nahor po celom vonkajšom obvode kornútu. Fondán vyvaľkáme a pomocou formičky povykrajujeme hviezdičky, ktoré použijeme na ozdobenie. Do karamelu namočíme vidličku a vytvoríme nitky, ktorými ozdobíme dezert po celom obvode.

Náš tip

  • Croquembouche (čítaj krokenbuš) z francúzskeho „croque en bouche“ znamená „chrupnutie v ústach“. Skladá sa z malých profiteroliek z odpaľovaného cesta naplnených krémom a zlepených karamelom. S karamelom pracujeme rýchlo. Ak nám karamel stuhne, môžeme ho znovu rozohriať.