Kyselina citrónová sa v kuchyni používa predovšetkým na domáce zaváranie sirupov, džemov, marmelád, či ovocných želé. Kyselina citrónová vytvára v sirupoch a džemoch kyslé prostredie, ktoré zamedzuje množenie rôznych patogénov, baktérií a plesní, čím pomáha predlžovať životnosť zaváraniny.
KYSELiNA CiTRÓNOVÁ
Inšpirujte sa našimi receptami a objavte, ako môže kyselina citrónová obohatiť vašu kuchyňu a pomôcť v domácnosti.
Recepty s kyselinou citronovouV kyslom prostredí sa tiež lepšie aktivujú pektíny, ktoré zabezpečujú požadovanú hustotu (konzistenciu) džemu či marmelády, tiež pôsobí ako antioxidant čím pomáha uchovať výraznú a prirodzenú farbu ovocia v džeme.
Nemenej dôležitá je aj kyslá chuť, ktorá vyvažuje sladkosť nápojov či zaváranín. Kyselinou citrónovou môžeme okysliť zálievku na šalát či kompót, ochutiť osviežujúci nápoj. Jemné kryštály Kyseliny citrónovej Dr. Oetker umožňujú jej rovnomerné rozpúšťanie, nevytvára zhluky, preto bude aj výsledná chuť zálievky či džemu príjemná a vyvážená.
Recept na chutné a chrumkavé kyslé uhorky s Kyselinou citrónovou Dr. Oetker nájdete TU.
Každý, kto športuje alebo vykonáva fyzicky namáhavú prácu, dokáže oceniť osvieženie. Pri silnom potení je ešte vhodnejší ako voda izotonický nápoj, ktorý nielenže uhasí smäd, ale aj zabraňuje strate minerálov a v organizme rýchlo obnoví rovnováhu výživných a vitálnych látok.
Obzvlášť jednoduché je pripraviť si vlastný izotonický športový nápoj z jednoduchých a dostupných surovín. Ak pravidelne športujete, potrebujete dostatok energie na podanie optimálneho výkonu. Dodajte ju svojmu telu v podobe vlastnoručne pripraveného energetického nápoja.
Kyselina citrónová sa postará o osviežujúcu chuť a v kombinácii so sódou bikarbónou aj jemné perlenie. Energiu zas dodajú dextróza a fruktóza. Jeho príprava je jednoduchá.
Návod na jeho prípravu nájdete TU.
„Zázračná“ kyselina citrónová je vďaka svojej mnohostrannosti skrátka nenahraditeľným pomocníkom. Vyskúšajte niektorý z našich tipov, prípadne sa s nami podeľte o svoj overený recept na jej využitie.