Je logické, že sa vanilka vďaka svojej sladkej chuti a aróme používa v potravinárskom priemysle, a to najmä v sladkých potravinách. Avšak vanilka nie je len príjemne sladká. Dokáže chuť pokrmu aj zvýrazniť. Ak nahradíme časť cukru v recepte vanilkou, vo výsledku budeme jesť lahôdku s pocitom väčšej sladkosti a pritom s menšou dávkou cukru. Zoznam lákavých „sladkostí“, v ktorých môžeme vanilku „stretnúť“, je dlhý – pudingy, zmrzlina, čokoláda, čajové pečivo, ovocné a čokoládové dezerty a sladké omáčky a… Namiesto troch bodiek si každý môže dopísať svoju najobľúbenejšiu pochúťku s vanilkou.
S vanilkou si dávajú stretávku taktiež milovníčky či milovníci sladkých likérov Galliano alebo Crème de Cacao, kávy a ďalších nápojov. A tiež napríklad aj tí, ktorí milujú parfumy či iné kozmetické výrobky s vanilkovou vôňou, alebo tí, ktorí si radi vychutnajú cigaru s príchuťou vanilky. Naopak, odvetvím, v ktorom sa vanilka kedysi používala vo väčšom množstve, ale dnes už len okrajovo, je medicína.
Vanilka ponúka širokú škálu využitia aj v našej domácej kuchyni. Vanilková tobolka má totiž „sedem životov“ a je recyklovateľná. Ak pripravujeme sladkú omáčku, pozdĺžne narežeme tobolku a semienka z nej vyškrabeme do mlieka (alebo inej tekutiny podľa receptu). Potom tam pridáme aj celú tobolku. Tekutinu zahrievame na potrebnú „receptovú“ teplotu a tobolku v nej následne necháme až do vychladnutia. Keď ju potom vyberieme, nevyhodíme ju, ale osušíme a môžeme ju použiť znovu.
Plod vanilky má neuveriteľný potenciál chuti a arómy. Použitú vanilkovú tobolku môžeme vložiť na dno cukorničky, zasypať ju kryštálovým alebo práškovým cukrom a za týždeň máme cukor voňajúci „ako struk“. A ani potom netreba tobolku vyhadzovať. Jedna stačí na prevoňanie cca 5 kg cukru. Už použitú tobolku môžeme vložiť napríklad do trstinového rumu, vodky či medoviny a za niekoľko dní si tak vyrobíme vlastný vanilkový drink vhodný do kokteilov aj na priame pitie.
A nakoniec jedno upozornenie. Sme zvyknutí, že vanilková zmrzlina alebo vanilkový puding majú krásnu žltú farbu. Ide však o farbu žĺtkov, z ktorých sa vanilkový krém aj zmrzlina vyrábajú.