Predtým, ako si povieme viac o želé a želatíne, je potrebné ujasniť si základné rozdiely medzi na prvý pohľad veľmi podobnými prísadami, ktorých zloženie, vlastnosti a použitie sa výrazne líšia.
želé-želatina-3P-2024_SK.jpg
Je vyrobené na báze výťažku z morských rias alebo agaru. Vďaka zloženiu dokáže získať hustejšiu konzistenciu a jednotný pevný tvar po stuhnutí. Musí prejsť varom aspoň po dobu 1 minúty. Je ideálny na prípravu krásne tuhých a priehľadných ovocných želé ako z cukrárne.
ŽeléJe prírodná rozpustná živočíšná bielkovina . Má vynikajúce tuhnúce vlastnosti a drží tvar. Rozpúšťa sa vo vode pri miernom prihrievaní a chladením tuhne. Želatína nesmie prejsť varom. Využíva sa nasladko a naslano na krémy a náplne, do dezertov, aspikov alebo tlačeniek.
Želatína