Jahody umyjeme, očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Odvážime 1 kg.
Asi 3/4 jahôd dáme do väčšieho hrnca a tyčovým mixérom rozmixujeme na pyré, ku ktorému pridáme zvyšné kúsky jahôd. Gelfix zmiešame s 2 polievkovými lyžicami cukru, pridáme k ovociu a dôkladne premiešame. Za stáleho miešania privedieme zmes do varu a 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšný cukor a prosecco a zmes opäť privedieme do varu. Za stáleho miešania a prebublávania povaríme minimálne 5 minút.
Vykonáme skúšku želírovania: 1-2 lyžičky horúceho džemu kvapneme na tanierik a necháme vychladnúť. Ak džem nie je dostatočne tuhý, pridáme 1-2 zarovnané lyžičky kyseliny citrónovej, krátko povaríme a skúšku zopakujeme.
Odoberieme prípadnú penu a džem ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečkach.
Súvisiace recepty
Zaváranie
Zaváranie
Zaváranie