Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom a soľou. Pridáme smotanu a maslo a vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a odložíme asi na 20 minút do chladničky.
Na prípravu náplne kompóty cez sitko scedíme a šťavu zachytíme. Šťavu prípadne doplníme vodou do 330 ml a nalejeme ju do misy. Pridáme cukor, vanilkový cukor, pudingový prášok a vajcia a metličkou vyšľaháme všetko dohladka. Nakoniec vmiešame brusnice.
Z cesta oddelíme 1/3 a zvyšok vyvaľkáme na plát a vyložíme ním dno aj okraje vymastenej a múkou vysypanej formy. Na niekoľkých miestach vidličkou poprepichujeme a posypeme strúhankou. Náplň nalejeme na cesto.
Zo zvyšného cesta vyvaľkáme plát a pomocou ostrôžky vytvoríme prúžky. Z prúžkov cesta na povrchu vytvoríme mriežku. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 40 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Koláč necháme vychladnúť.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie