Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím. Pridáme cukor, soľ, olej a mlieko a ručne vypracujeme na hladké cesto. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme asi 20 minút kysnúť.
Na prípravu náplne cibuľu olúpeme a nakrájame na prúžky. Slaninu nakrájame na kocky a vo väčšom hrnci ju na oleji orestujeme. Pridáme cibuľu a podusíme do mäkka. Osolíme a necháme vychladnúť. Do vychladnutej náplne pridáme syr, vajcia, korenie a kyslú smotanu a dôkladne premiešame.
Cesto rozdelíme na polovicu a pomocou váľka vyvaľkáme na priemer formy. Strany pritlačíme k hrane formy a vytvarujeme asi 1 cm vysoký okraj. Náplň rozdelíme na polovicu, nanesieme na cesto a uhladíme. Koláč prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 10 minút na teplom mieste kysnúť. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 50 minút
Elektrická rúra: asi 200 °C
Teplovzdušná rúra: asi 180 °C
Koláč necháme asi 15 minút vychladnúť a potom podávame.
Súvisiace recepty
Slané jedlá
Slané jedlá
Slané jedlá