Na prípravu cesta zahrejeme v kastróliku mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo. V mise zmiešame múku s droždím, škrobom, cukrom a trstinovým cukrom. Pridáme mlieko s maslom a ručne vypracujeme dohladka. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
Na prípravu náplne polevy nalámeme do kastrólika a vo vodnom kúpeli ich rozpustíme. Pridáme maslo, cukor a vymiešame dohladka.
Cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou valčeka vyvaľkáme plát 40 x 30 cm a rovnomerne ho potrieme náplňou. Plát po dlhšej strane zrolujeme a po dĺžke ostrým nožom rozkrojíme (obr. 1).
Oba pruhy zapletieme (obr. 2) a vytvoríme veniec a nanesieme na plech vyložený papierom na pečenie a vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 40 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Múčnik posypeme práškovým cukrom a podávame vlažný alebo vychladnutý.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie