Dolky môžete ochutiť výborným jahodovo - rebarborovým džemom pripravným podľa návodu:
Jahodovo-rebarborový džem
Náročnosť: jednoduché
Doba prípravy: 30 minút
Zloženie:
• 4 kg jahôd (očistených a nakrájaných na kúsky)
• 1 kg rebarbory (očistenej a nakrájanej na malé kúsky)
• 2 balíčky Želírovacieho cukru Extra 2:1 Dr. Oetker
• 2 Vanilkové struky Dr. Oetker
Príprava:
Na prípravu džemu vložíme ovocie do hrnca a ponorným mixérom ho čiastočne rozmixujeme. Pridáme Želírovací cukor a struky pozdĺžne prekrojené nožom a dobre premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme aspoň 5 minút.
Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr. Oetker.
Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s droždím, soľou a cukrom. Pridáme mlieko a olej a ručne vypracujeme dohladka. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť.
Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát hrubý asi 2 cm. Povykrajujeme kolieska a prstami stlačíme stred. Zakryjeme ich utierkou a necháme ešte asi 10 minút kysnúť.
Vo fritéze alebo na panvici vo vyššej vrstve oleja dolky vyprážame po oboch stranách dozlatista. Po vypražení necháme dolky odkvapkať na papierovom obrúsku, aby sme ich zbavili prebytočného oleja.
Necháme vychladnúť, potrieme džemom a dozdobíme smotanou zmiešanou s vanilínovým cukrom.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie