Na prípravu cesta zmiešame v mise obidve múky s droždím, cukrom a soľou. Pridáme tvaroh, mlieko a maslo a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto necháme asi 10 minút odpočinúť. Potom do neho zapracujeme bylinky a parmezán. Misu zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 60 minút kysnúť.
Z vykysnutého cesta na pomúčenej pracovnej ploche vytvoríme valček, ktorý rozdelíme na 20 rovnakých dielov. Z každého dielu vytvoríme guľôčku.
Na potieranie rozšľaháme vajce a každú guľôčku namočíme a posypeme semienkami, rascou a soľou. Guľôčky nanášame od stredu ku kraju formy vyloženej papierom na pečenie. Žemličky necháme vo forme pri izbovej teplote ešte cca 60 minút kysnúť. Potom ich vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 25 minút
Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Žemličky necháme vychladnúť.
Na dip zmiešame v miske Creme Vega s paradajkami, nasekanou jarnou cibuľkou alebo rozotretým cesnakom.
Súvisiace recepty
Slané jedlá
Slané jedlá
Slané jedlá