Na prípravu cesta hrozienka namočíme do rumu a necháme ich asi hodinu macerovať. V kastróliku zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo. V mise zmiešame obe múky so soľou, droždím, kváskom, cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou a muškátovým orieškom. Pridáme vajce, žĺtky, maslo rozpustené v mlieku a hrozienka a ručne vypracujeme dohladka. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche premiesime a vytvoríme guľatý bochník s priemerom asi 18 cm. Bochník prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 15 minút kysnúť. Potom ho potrieme pomocou štetca alebo pierka rozšľahaným vajcom a posypeme plátkami mandlí. Do stredu ostrým nožom vytvoríme nie veľmi hlboký kríž. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: 45 minút
Elektrická rúra: 190 °C
Teplovzdušná rúra: 170 °C
Mazanec necháme vychladnúť a pred podávaním pocukrujeme.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie