Na prípravu cesta v mise zmiešame múku so sódou, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme maslo, vajcia a mlieko a ručne vypracujeme dohladka. Cesto rozdelíme na polovicu a jednu časť zafarbíme kakaom. Tmavé cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na plát s rozmermi 30 × 40 cm a opatrne prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech.
Na prípravu náplne jablká olúpeme a na hrubom strúhadle rovnomerne nastrúhame na tmavé cesto. Jablká posypeme cukrom, vanilkovým cukrom a hrozienkami. Svetlé cesto vyvaľkáme na plát s rozmermi 30 × 40 cm a opatrne ním jablká prikryjeme. Na niekoľkých miestach svetlé cesto poprepichujeme vidličkou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 30 minút
Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 140 °C
Koláč necháme vychladnúť.
Polevu rozpustíme podľa návodu na obale a vmiešame do nej rum. Vychladnutý koláč ňou polejeme a necháme polevu stuhnúť. Potom nakrájame koláč na rezy.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie