Egreše a ríbezle umyjeme. Z oboch druhov ovocia jednotlivo pomocou odšťavovača alebo parného hrnca získame šťavu (upozornenie: postupujte podľa návodu výrobcu prístroja) a odmeriame 500 ml egrešovej a 250 ml ríbezľovej šťavy.
Ovocné šťavy vo veľkom hrnci dobre premiešame s Gelfixom Extra 2 : 1 a s dvomi lyžicami cukru. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Následne pridáme zvyšok cukru a zmes privedieme do varu. Za stáleho miešania a prebublávania dôkladne povaríme minimálne 5 minút a odstavíme. Z ovocnej zmesi odstránime prípadnú penu a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme viečkami, ihneď otočíme a asi 5 minút necháme stáť na viečkach.
Súvisiace recepty
Zaváranie
Zaváranie