Na prípravu cesta v kastróliku zohrejeme mlieko, odstavíme a rozpustíme v ňom maslo. V mise zmiešame múku s droždím, cukrom a soľou. Pridáme vajce a teplé mlieko s maslom a ručne vypracujeme na hladké cesto. Cesto poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť.
Na náplň rozpustíme polevu podľa návodu na obale.
Cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát (72 × 25 cm). Na plát rovnomerne nastriekame ¾ polevy. Keď poleva začne tuhnúť, obdĺžnik pevne zrolujeme z dlhšej strany. Valček nakrájame na 12 rovnakých lichobežníkov. Diely prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a rúčkou varešky zatlačíme zhora na úzku stranu tak, aby zvinuté strany ukazovali smerom nahor. Prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 30 minút kysnúť. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 20 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Františky necháme vychladnúť.
Zvyšnú polevu rozpustíme, nastriekame na františky a necháme stuhnúť.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie