Smotanu nalejeme do kastrólika a ohrievame na miernom ohni. Pridáme vanilkovú pastu a privedieme do varu. Odstavíme a necháme asi 20 minút stáť.
Žĺtky s cukrom šľaháme v miske metličkou do zhustnutia a pridávame po malých častiach do smotany. Opäť privedieme pozvoľna do varu, až kým krém zhustne. Potom ihneď postavíme kastrólik do studenej vody a občas premiešame, až kým krém vychladne.
Černice a čučoriedky naukladáme do zapekacej misky, zalejeme krémom a necháme asi hodinu v chladničke odležať.
Pred podávaním posypeme trstinovým cukrom a necháme pod grilom zapiecť, až kým sa cukor skaramelizuje (asi 200 °C, 30 minút). Podávame horúce alebo mierne vychladnuté.
Doba pečenia: asi 30 minút
Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Súvisiace recepty
Dezerty
Dezerty
Dezerty