Na prípravu cesta zmiešame v mise múku so sódou a cukrom. Pridáme vajcia, kyslú smotanu, med a maslo alebo margarín a ručne vypracujeme na hladké cesto. Cesto rozdelíme na dva diely, každý diel pomocou valčeka vyvaľkáme na plát veľkosti 30 x 40 cm a prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: 10 minút
Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Pláty necháme vychladnúť.
Na prípravu krému nalejeme do kastrólika 200 ml mlieka a privedieme do varu. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame Zlatý klas s cukrom. Nalejeme do vriaceho mlieka a povaríme asi 1 minútu. Za občasného premiešania necháme krém úplne vychladnúť. Krém, maslo a rum vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Do polovice krému zamiešame kakao.
Pláty rozkrojíme na polovice. Plát potrieme najskôr tmavým krémom a zakryjeme druhým plátom. Druhý plát potrieme džemom a priložíme tretí plát, ktorý potrieme svetlým krémom. Priložíme posledný plát. Pláty zaťažíme a najlepšie do druhého dňa necháme v chladničke odležať.
Na ozdobenie pripravíme polevu podľa návodu na obale s vodou alebo mliekom. Povrch múčnika potrieme a do podávania uchovávame v chladničke.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie