Jablká a hrušky umyjeme a rozštvrtíme a pomocou odšťavovača získame čistú ovocnú šťavu. Ovocie môžeme tiež rozvariť v tlakovom hrnci s trochou vody a prepasírovať cez husté sitko alebo gázu. Poháre a viečka dôkladne opláchneme horúcou vodou.
Na prípravu želé zlejeme obe šťavy do hrnca, pridáme želírovací cukor a dobre premiešame. Za stáleho miešania privedieme zmes do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Vykonáme skúšku želírovania: 1 – 2 KL horúceho želé kvapneme na tanierik a necháme vychladnúť. Ak želé nie je dostatočne tuhé, pridáme 1 – 2 zarovnané KL kyseliny citrónovej, krátko povaríme a skúšku zopakujeme.
Odoberieme prípadnú penu a želé ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečkach.
Súvisiace recepty
Zaváranie
Zaváranie
Zaváranie