Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom, vanilínovým cukrom, soľou a mandľami. Pridáme maslo alebo margarín a vajcia a ručne vypracujeme na hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme asi na 30 minút do chladničky. Cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na plát s rozmermi 30 × 40 cm a prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Na niekoľkých miestach cesto poprepichujeme vidličkou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 15 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Na prípravu náplne olúpeme jablká, odstránime jadrovníky a nakrájame na tenké plátky. Plátky jabĺk pokvapkáme citrónovou šťavou. V mise vyšľaháme maslo s cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Pridáme vajcia, kôru, likér a múku a vymiešame dohladka. Smotanu vyšľaháme dotuha a vmiešame do zmesi. Náplň nanesieme na upečený plát a uhladíme. Na povrch poukladáme plátky jabĺk, posypeme mandľovými trieskami, vložíme do rúry a pečieme pri rovnakej teplote ako v bode 1.
Doba pečenia: asi 20 - 30 minút
Teplý koláč posypeme škoricovým cukrom a necháme vychladnúť.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie