Na prípravu cesta vyšľaháme žĺtka s vodou elektrickým ručným šľahačom do peny. Pridáme práškový a vanilínový cukor a opäť šľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme preosiatu múku s kakaom a šľaháme na najnižšom stupni dohladka. Nakoniec vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov.
Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a uhladíme stierkou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: 9 - 11 minút
Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Po upečení posypeme plát ihneď práškovým cukrom a vyklopíme pocukrovanou stranou na utierku. Stiahneme papier a po dlhšej strane (tak aby potom vzniklo viac slimákov) aj s utierkou zrolujeme. Necháme vychladnúť.
Na prípravu náplne jahody krátko rozmixujeme s vanilínovým cukrom. Želatínu namočíme do vody. Napučanú želatínu zahrejeme vo vodnom kúpeli (nesmie sa variť!) a potom ju primiešame k jahodám. Ušľaháme šľahačku elektrickým ručným šľahačom dotuha. Jahodovú hmotu zľahka vmiešame do šľahačky. Náplň necháme za občasného miešania v chladničke stuhnúť.
Do zdobiaceho vrecka odoberieme asi 3 PL jahodovej náplne. Roládu opatrne rozmotáme. Zvyšok náplne natrieme na plát (po celej ploche). Potom roládu opäť zrolujeme, ale nie až do konca – tak aby nám zostal asi 5 cm rovný (nedotočený) kúsok. Na tento rovný kúsok nastriekame zdobiacim vreckom vedľa sebe telíčka a hlavičky slimákov (pásiky, na konci hrubšie).
Z kandizovaného ananásu nakrájame tenké prúžky, ktoré na konci namáčame v rozohriatej čokoláde. Takto pripravené tykadlá zapichujeme vždy po dvoch do jedného slimáka. Roládu necháme v chladničke stuhnúť aspoň 3 hodiny.
Krájame po jednotlivých slimákoch.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie