Jahody umyjeme, očistíme a odvážime 600 g. Maliny preberieme a odvážime 400 g. Ovocie rozmixujeme na pyré. Poháre a viečka dôkladne opláchneme horúcou vodou.
Do hrnca vlejeme ovocné pyré, pridáme Pektín zmiešaný s 2 lyžicami cukru a za stáleho miešania privedieme zmes do varu a asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšný cukor a kyselinu citrónovú, opäť privedieme do varu a povaríme ešte minimálne 5 minút.
Odoberieme prípadnú penu a džem ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečkach.
Vykonáme skúšku želírovania: 1 – 2 KL horúceho džemu kvapneme na tanierik a necháme vychladnúť. Ak džem nie je dostatočne tuhý, pridáme 1 – 2 zarovnané KL kyseliny citrónovej, krátko povaríme a skúšku zopakujeme.
Súvisiace recepty
Zaváranie
Zaváranie
Zaváranie