Na prípravu cesta zmiešame v mise zmes na buchty s pribaleným droždím. Pridáme vodu, olej, vanilínový cukor, arómu a všetko dôkladne ručne vypracujeme na hladké cesto tak, aby sa nelepilo na stenu nádoby. Cesto poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 50 minút kysnúť.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pracovnú plochu a 1/3 cesta odložíme bokom. Zvyšné cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej ploche na výšku asi 1 cm a rozkrájame na 9 štvorcov. Do stredu každého štvorca nanesieme lekvár a okraje cesta spojíme stlačením.
Buchty naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie spojom nadol do tvaru slniečka. Z polovice zvyšného cesta vytvoríme 3 valčeky, spletieme vrkôčik a umiestnime ho doprostred slniečka. Zvyšným cestom dozdobíme slniečko podľa vlastnej fantázie.
Pomocou štetca alebo pierka potrieme žĺtkom rozšľahaným v mlieku. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 30 minút
Elektrická rúra: 190 °C
Teplovzdušná rúra: 170 °C
Upečené slniečko necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie