Na prípravu cesta v mise zmiešame múku so soľou, droždím, sódou bikarbónou, kypriacim práškom a cukrom. Pridáme olej a mlieko a ručne vypracujeme na hladké cesto. Zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť.
Potom cesto na pomúčenej pracovnej ploche prepracujeme a pomocou váľka vyvaľkáme na plát s rozmermi 50 × 25 cm.
Na potretie v mise vymiešame maslo s cukrom, škoricou a kardamómom metličkou dohladka. Plát pomocou štetca alebo pierka potrieme a potom zrolujeme. Ostrým nožom nakrájame na 16 rovnakých dielov, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie reznou stranou nadol. Prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 20 minút kysnúť. Povrch potom prelejeme smotanou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 30 minút
Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Na prípravu krému v mise vyšľaháme Zlatý klas s mliekom, cukrom a vanilkovým cukrom podľa návodu na obale. Potom zašľaháme čerstvý syr a cukor.
Hniezda po upečení ešte horúce potrieme krémom. Necháme mierne vychladnúť, jednotlivé hniezda oddelíme a podávame.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie