Na prípravu cesta v kastróliku zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo alebo margarín. V mise zmiešame múku s droždím a cukrom. Pridáme vajcia, mlieko s maslom alebo margarínom a ručne vypracujeme dohladka. Cesto v mise poprášime múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme asi 50 minút kysnúť.
Na prípravu náplne v kastróliku rozpustíme maslo a vmiešame arómu. Jablká umyjeme, vykrojíme z nich jaderníky a nakrájame ich na tenké plátky.
Z cesta na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme plát s rozmermi 35 x 30 cm. Plát potrieme pomocou štetca alebo pierka maslom s arómou a nakrájame na 5 rovnakých pásov s rozmermi 30 x 7 cm. Na každý pás cesta naukladáme plátky jabĺk a jemne pritlačíme tak, aby na hornom okraji presahovali asi o 1 cm (obr. 1). Prvý pás zavinieme z kratšej strany a položíme zvislo do stredu vymastenej formy. Zvyšné pásy ovinieme okolo stredu (obr. 2). Koláč zakryjeme papierom na pečenie, aby príliš nezhnedol. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 60 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Ešte horúci koláč potrieme pomocou štetca alebo pierka zahriatym džemom a necháme vychladnúť.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie