Na prípravu náplne uvaríme zo zlatých klasov, 750 ml mlieka a 50 g cukru puding podľa návodu na obale. Bielok ušľaháme dotuha, vmiešame do horúceho pudingu a náplň necháme trochu schladnúť. Vmiešame kyslú smotanu a necháme vychladnúť. Marhule umyjeme a vykôstkujeme.
Na prípravu cesta zmiešame v mise múku, cukor, vanilínový cukor a soľ. Pridáme vodu, maslo alebo margarín a ručne spracujeme na hladké cesto. Polovicu cesta vyvaľkáme na plát s veľkosťou 30 x 40 cm a pomocou váľka prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Potrieme náplňou a obložíme marhuľami oblou stranou nahor. Druhú polovicu cesta vyvaľkáme na rovnako veľký plát a opatrne prenesieme na marhule. Pomocou štetca alebo pierka potrieme vrchný plát žĺtkom rozšľahaným v mlieku. Posypeme škoricovým cukrom a mandľovými lupienkami. Vložíme do rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 30 minút
Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Koláč necháme vychladnúť a nakrájame na rezy.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie