Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, kakaom, korením, kôrou a cukrom. Pridáme vajce, maslo, med a mlieko a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme asi na 2 hodiny do chladničky.
Cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát hrubý 0,5 cm a ostrým nožom povykrajujeme časti chalúpky. Na strechu vykrojíme 2 obdĺžniky s rozmermi 13 × 11 cm, 2 bočné strany s rozmermi 10 × 7 cm, čelný a zadný štít s rozmermi 10,5 × 7 × 9,5 cm. Do čelného štítu vykrojíme okná a dvere. Do bočných strán vykrojíme okná. Potom na plot vykrojíme dva pásiky dlhé 15 cm a široké 1 cm a prenesieme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Nakrájame 6 alebo 7 krátkych pásikov dlhých 5 cm a priložíme ich na laty ako stĺpy plota. Povykrajujeme podľa vlastnej fantázie lesné zvieratká, stromčeky či iné vianočné motívy. Zo zvyšného cesta vyvaľkáme okrúhly plát s ø 28 cm. Diely chalúpky opatrne prenesieme na plechy vyložené papierom na pečenie a pomocou štetca alebo pierka ich potrieme bielkom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 10 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Upečené diely chalúpky necháme vychladnúť.
Pomocou zdobiacej polevy časti chalúpky zlepíme k sebe a dozdobíme tubičkami a zdobením podľa vlastnej fantázie.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie