Do misy preosejeme múku a pridáme droždie, soľ, múčkový cukor, vanilínový cukor, kôru, vajce, rozpustené maslo a vlažné mlieko. Všetko dôkladne premiešame a prepracujeme do hladkého cesta tak, aby sa nelepilo na steny nádoby (ak je cesto príliš tuhé, pridáme trošku vlažného mlieka). Posypeme múkou a prikryté necháme na teplom mieste vykysnúť podľa potreby 60-90 minút.
Slivkový lekvár, hrozienka s rumom a škoricou premiešame tak, aby sa dala náplň roztierať (ak je lekvár príliš hustý, pridáme 1-2 PL vody).
Cesto po vykysnutí ešte raz premiešame a položíme na pomúkovaný kuchynský vál: vyvaľkáme z neho 1,5 cm silný obdĺžníkový plát (cca 30 x 40 cm).
Náplň natrieme na cesto tak, aby nám po obvode zostal malý okraj cesta. Obdĺžník zrolujeme a spojíme tak, aby vznikol veniec. Veniec vložíme do predom vymazanej a vysypanej bábovkovej formy.
Ponecháme ju ešte 1/2 hodiny na teplom mieste a potom dáme piecť do spodnej polovice predohriatej rúry.
Doba pečenia: asi 40 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Po upečení vyklopíme bábovku z formy a ešte teplú ju potrieme medom.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie