Na prípravu cesta slivky nakrájame na malé kúsky, namočíme ich do rumu a necháme asi hodinu macerovať. V kastróliku zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo. V mise zmiešame obe múky s droždím, kváskom, cukrom a citrónovou kôrou. Pridáme vajcia, extrakt, maslo rozpustené v mlieku, slivky aj s rumom, orechy a ručne vypracujeme dohladka. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche premiesime a vložíme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 30 minút kysnúť. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 30 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Bábovku necháme vychladnúť a potom ju opatrne vyklopíme.
Teplú bábovku potrieme pomocou štetca alebo pierka rozpusteným maslom a necháme úplne vychladnúť.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie