Na prípravu náplne v mise zmiešame mandle s cukrom a strúhankou. Pridáme jablká a dôkladne premiešame.
Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou, vanilínovým cukrom, trstinovým cukrom, cukrom a kôrou. Pridáme med, vajce, mlieko a maslo a ručne vypracujeme dohladka. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
Cesto na pomúčenej pracovnej ploche rozdelíme na 3 rovnaké diely. Každý diel vyvaľkáme na valček dlhý cca 40 cm, ktorý potom valčekom vyvaľkáme naplocho. Do stredu dvoch vyvaľkaných valčekov rozdelíme mandľovo-jablkovú náplň. Makovú náplň nanesieme na zvyšný, tretí valček a všetky tri pevne zrolujeme. Vzniknuté valčeky prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie, na ktorom ich zapletieme do vrkoča.
Povrch potrieme pomocou pierka vajcom a posypeme makom, mandľami a škoricovým cukrom. Necháme ešte asi 15 minút kysnúť. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 40 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Pletenec necháme vychladnúť.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie