Na prípravu tukového cesta zmiešame na pomúčenej pracovnej ploche múku s nakrájaným maslom alebo margarínom. Ručne vypracujeme dohladka a z cesta vytvarujeme tehličku. Cesto necháme stuhnúť v chlade.
Na prípravu vodového cesta zmiešame na pomúčenej pracovnej ploche obe múky so soľou. Pridáme žĺtok, vodu, ocot a ručne vypracujeme dohladka. (Ak je cesto riedke, prisypeme múku.) Cesto necháme asi 1 hodinu odpočívať.
Vodové cesto pomocou váľka vyvaľkáme na štvorec hrubý asi 1 cm. Do stredu štvorca položíme tehličku z tukového cesta a cez ňu preložíme konce vyvaľkaného vodového cesta. Je dôležité cesto vyvaľkať všetkými smermi. Keby sme cesto vyvaľkali len v jednom smere, pri pečení by sa zmršťovalo.
Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik s rozmermi asi 40 × 60 cm, následne ho opäť zložíme 3× cez seba, trochu váľkom stlačíme a necháme asi 15 minút odpočívať. Postup 3× až 4× zopakujeme, aby cesto pekne „listovalo“.
Na prípravu náplne uvaríme pudingový prášok s mliekom a cukrom podľa návodu na obale.
Cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme na plát a pomocou ostrôžky nakrájame pásiky s rozmermi 2 × 15 cm. Pásiky zľahka potrieme červenou farbou. Na každý kvietok použijeme 5 pásikov. Každý pásik zmotáme do oválika a kratšie konce pritlačíme k sebe. Vzniknuté slučky čo najpevnejšie pritlačíme k sebe (aby sa počas pečenia nerozišli od seba), čím vytvoríme kvet. Nanesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Kvietky potrieme rozšľahaným vajíčkom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 25 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Kvietky necháme vychladnúť. Povrch potrieme pomocou štetca alebo pierka džemom a do každého stredu kvietka nanesieme trochu pudingovej náplne.
Povrch kvietkov ozdobíme kúskami marhúľ alebo broskýň a poprášime cukrom.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie