Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou, cukrom a kôrou. Pridáme mlieko, olej alebo maslo a vajce a ručne vypracujeme dohladka. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
Na prípravu makovej náplne v kastróliku zmiešame mak, cukor a škoricový cukor. Pridáme mlieko a za stáleho miešania asi 5 minút povaríme. Odstavíme a necháme vychladnúť.
Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na dlhý pás. Potrieme náplňou a zavinieme. Špirálu vložíme do stredu vymastenej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 35 - 40 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Múčnik necháme vychladnúť.
Na potretie pripravíme polevu s vodou alebo mliekom podľa návodu na obale. Povrch vychladnutého múčnika potrieme a necháme stuhnúť.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie