Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme maslo alebo margarín, mlieko a žĺtok a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme asi na pol hodiny do chladničky.
Na prípravu náplne v kastróliku prevaríme mlieko s cukrom, vanilínovým cukrom a arómou a ihneď odstavíme z platničky. Pridáme citrónovú kôru, mak a strúhanku a ručne vareškou vymiešame dohladka. Náplň necháme vychladnúť.
Cesto vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej ploche na obdĺžnik s rozmermi 40 × 32 cm. Ostrým nožom z obdĺžnika nakrájame 20 štvorcov s rozmermi 8 × 8 cm. Do stredu každého štvorca nanesieme náplň, zabalíme a vytvarujeme šišky, ktoré nanesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Povrch šišiek potrieme pomocou štetca alebo pierka rozšľahaným vajcom. Nakoniec na nich nožnicami vytvoríme tvar šupín. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 15 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Šišky necháme vychladnúť a pred podávaním ich môžeme pocukrovať.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie