Lístkové cesto pozostáva z dvoch zložiek – z tukovej a vodovej. Na prípravu tukového cesta vypracujeme múku s maslom dohladka a vytvarujeme z cesta tehličku. Cesto uložíme asi na hodinu do chladničky.
Na prípravu vodového cesta v mise zmiešame múku so soľou. Pridáme vodu, žĺtok a ocot a ručne vypracujeme dohladka. Cesto necháme asi hodinu odpočinúť. Na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme vodové cesto do štvorca o hrúbke asi 1 cm. Do stredu štvorca položíme tehličku z tukového cesta a cez ňu preložíme konce vyvaľkaného vodového cesta. Je dôležité cesto vaľkať všetkými smermi. Kebyže ho vaľkáme jedným smerom, cesto by sa pri pečení zmŕšťovalo. Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik, následne ho opäť preložíme 3 x cez seba, trochu valčekom stlačíme a necháme asi 15 minút odpočinúť. Postup 3-4 x opakujeme, aby cesto pekne „listovalo“.
Necháme kompót odkvapkať na sitku a šťavu pritom zachytíme.
Na prípravu krému uvaríme Zlatý klas so šťavou a cukrom na hustý krém a necháme za občasného premiešania vychladnúť.
Cesto rozvaľkáme na tenký plát. Na kraj cesta, ktorý budeme rolovať, nanesieme na polovicu nakrájané sušené slivky. Celý plát cesta posypeme 2/3 maku, oboma cukrami a pokladieme odkvapkanými nakrájanými slivkami. Medzí slivky nanesieme vychladnutý krém, posypeme zbytkom maku a poukladáme plátky masla. Opatrne zarolujeme a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie.
Povrch poprepichávame vidličkou a potrieme pomocou štetca alebo mašľovačky bielkom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 45 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Štrúdľu necháme vychladnúť.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie