V miske zmiešame múku s kypriacim práškom, sódou bikarbónou a odložíme.
Na cesto vo väčšom hrnci rozpustíme maslo, pridáme med, cukor a ocot. Dôkladne premiešame metličkou a necháme mierne vychladnúť (tak, aby sme v nej udržali prst). V miske rozšľaháme vajcia, pridáme do zmesi a miešame do peny.
Postupne pridávame múčnu zmes a dôkladne vymiešame vareškou. Prenesieme na pracovnú dosku a rukami vypracujeme pevné a trošku lepivé cesto. Ak je cesto príliš lepivé, pridáme ešte 2 zarovnané PL hladkej múky. Odložíme do chladničky na 30 minút.
Pudingy uvaríme podľa návodu na obale, ale iba so 600 ml mlieka a 4 PL cukru, necháme úplne vychladnúť. Počas chladnutia ho priebežne miešame, aby sa na povrchu nevytvorila šupka. Do vychladnutého pudingu elektrickým ručným šľahačom postupne zašľaháme kúsky zmäknutého masla, následne postupne zašľaháme sladené zahustené mlieko (na ozdobenie si odložíme 3 PL). Krém odložíme do chladničky.
Cesto nožom rozdelíme na 6 rovnakých častí. Pracovnú dosku pomúčime a každú časť rozvaľkáme na 3 mm tenký plát. Rámom tortovej formy alebo pokrievkou vykrajujeme kruhové korpusy. Z odkrojkov opäť vypracujeme cesto a vyvaľkáme ďalšie pláty. Nepoužité zvyšky cesta odložíme a použijeme na záver na zdobenie.
Rúru zapneme a necháme vyhriať. Vložíme prázdny plech na pečenie a nahrejeme. Každý vykrojený plát cesta preložíme na papier na pečenie, položíme na vyhriaty plech a postupne všetky upečieme. Na záver upečieme zvyšky cesta.
Doba pečenia: asi 6 - 8 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Upečené pláty opatrne ukladáme na seba (bez papiera na pečenie) a necháme vychladnúť.
V miske rozmiešame med a teplú vodu na sirup. Pláty otočíme drsnou stranou hore a pokvapkáme sirupom. Takto pripravené pláty postupne natierame krémom z drsnej strany a vrstvíme na seba. Zvyšným krémom potiahneme povrch aj boky torty. V miske zmiešame orechy a rozdrvené upečené zvyšky cesta a vrch aj boky torty posypeme. Povrch torty pokvapkáme 3 PL sladeného zahusteného mlieka, odložíme do chladničky a necháme cez noc odležať. Tortu krájame nožom nahriatym v teplej vode.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie