Práškový cukor, med, vajce, maslo, vodu a mlieko dáme do hrnca a varíme, kým sa všetko nerozpustí. Na pracovnú dosku dáme 2/3 múky (zvyšok si ponecháme stranou na dopracovanie tuhosti cesta), pridáme rozpustenú zmes a poriadne premiešame. (Zvyšnú múku zapracujeme do cesta tak, aby bolo hladké a nelepilo sa). Z cesta vytvarujeme bochníček, ktorý necháme 30 minút odležať. Bochníček rozdelíme na 4 diely, z ktorých vyvaľkáme veľmi slabé placky (1-2 mm) na veľkosť plechu.
Plech otočíme dnom nahor (plocha na cesto je spodné dno plechu), povrch potrieme maslom a posypeme múkou. Pomocou váľku prenesieme plát cesta na plech (prečnievajúce okraje zrežeme a prípadné voľné okraje nadstavíme orezaným cestom) a každý plát pečieme.
Doba pečenia: 5 - 7 minút
Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Po upečení každý plát ihneď pomocou tortového noža stiahneme na mriežku a necháme vychladnúť. (Pláty sú úplne tvrdé a postupne zmäknú).
Do časti mlieka vmiešame vanilkový puding a zvyšok mlieka privedieme do varu. Vmiešame pripravenú zmes a za stáleho miešania uvaríme hustý krém, ktorý necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme s vanilínovým a práškovým cukrom na penu. Do maslovej peny postupne zašľaháme vychladený puding a rum.
Časť náplň natrieme na plát, prikryjeme druhým plátom, ktorý potrieme tekutejším lekvárom (môžeme doriediť rumom). Prikryjeme tretím plátom a povrch potrieme druhou časťou náplne. Priklopíme štvrtý, posledný plát, pritlačíme a prípadne pokvapkáme rumom. Prikryjeme papierom na pečenie a dáme na studené miesto do druhého dňa uležať.
Druhý deň natrieme povrch striedavo tmavou a svetlou polevou, necháme stuhnúť a krájame nahriatym nožom na rezy.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie