Na cesto v mise vyšľaháme bielky so štipkou soli elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha.
V inej mise vyšľaháme tuk s cukrom do peny a po jednom pridávame žĺtky izbovej teploty a krátko zašľaháme. Do zmesi vareškou primiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom a opatrne, po častiach, zamiešame vyšľahaný sneh z bielkov.
Hlboký plech vymastíme kúskom masla a vysypeme polohrubou múkou. Marhuľové kompóty scedíme a šťavu zachytíme.
Polovicu hotového cesta rozotrieme na plech stierkou a uhladíme. Do druhej polovice cesta pridáme 5 PL šťavy z kompótu a kakao, dôkladne premiešame a natrieme na svetlé cesto a opäť uhladíme stierkou. Marhule poukladáme na cesto reznou stranou hore.
Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 20 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Cesto necháme vychladnúť pri izbovej teplote cca 30 minút.
Zo Zlatého klasu a 500 ml kompótovej štavy (ak je potrebné, šťavu doplníme do 500 ml vodou) uvaríme krém a necháme za občasného premiešania vychladnúť. V mise vyšľaháme maslo s práškovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Vychladnutý krém šľahačom na najnižších otáčkach prešľaháme a postupne pridávame do maslovej zmesi a šľaháme dohladka. Krém opatrne natrieme na upečený koláč a uhladíme.
Polevu pripravíme podľa návodu na obale. Koláč polejeme polevou a necháme schladiť v chladničke 1 hodinu alebo cez noc. Hotový koláč krájame teplým nožom na rezy a podávame.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie