Mrkvový džem si môžete pripraviť podľa návodu:
Mrkvový džem
Náročnosť: jednoduché
Celková doba prípravy: asi 40 minút
Vystačí na: 8 pohárov (200 ml)
Zloženie:
• 1 kg očistenej mrkvy
• 1 L vody
• 1 balíček Pektínu Dr. Oetker
• 350 g cukru
• 7 g Kyseliny citrónovej Dr. Oetker
Príprava:
Na prípravu džemu vložíme do hrnca na kolieska nakrájanú mrkvu. Prilejeme vodu a povaríme asi 15 minút, kým mrkva nezmäkne. Po uvarení vodu zlejeme, ale 200 ml zachytíme. Mrkvu vrátime do hrnca aj s vodou, ktorú sme zachytili, a pomocou ponorného mixéra rozmixujeme na pyré. Pridáme Pektín zmiešaný s 2 PL cukru a za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru, privedieme do varu a povaríme ešte aspoň 5 minút.
Nakoniec vmiešame kyselinu citrónovú. Ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme viečkami, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s droždím, soľou a cukrom. Pridáme mlieko a maslo a ručne vypracujeme dohladka. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
Cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát s rozmermi 45 × 30 cm.
Cesto potrieme džemom, posypeme čučoriedkami a zrolujeme. Ostrým nožom nakrájame asi na 14 rovnakých dielov. Slimáky prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie reznou stranou nadol a necháme ešte asi 15 minút kysnúť.
Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: 25 minút
Elektrická rúra: 190 °C
Teplovzdušná rúra: 170 °C
Slimáky necháme vychladnúť.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie