Maslo, práškový a vanilínový cukor vyšľaháme do peny. Po jednom do peny pridáme vajcia (každé zašľahávame asi 30 sekúnd). Múku, kypriaci prášok, citrónovú kôru a soľ premiešame a striedavo (na 1.stupni šľahača) s mliekem zapracujeme do našľahanej peny. Tuhé cesto pomocou stierky vyklopíme do tortovej formy s priemerom 26 cm, ktorej dno sme vyložili papierom na pečenie. Uhladíme a pečieme v predhriatej rúre.
Doba pečenia: 30 - 40 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Po upečení stiahneme papier na pečenie a korpus necháme celkom vychladnúť. Vychladnutý korpus 1x pozdĺžne prekrojíme. Spodný plát opäť vložíme do očistenej tortovej formy položenej na podnose s okrajom.
Na ovocnú náplň pripravíme želé podľa návodu na obale, ale cukor pridáme ako je uvedené v recepte. Do horúcej náplne nasypeme maliny alebo jahody, premiešame, a akonáhle začne náplň tuhnúť, ovocie vyberieme a poukladáme na korpus. Želé nalejeme rovnomerne. Odložíme na 1 hodinu do chladničky.
Na smotanovú náplň namočíme želatínu a ušľaháme smotanu s práškovým cukrom. Zo želatíny zľahka vytlačíme vodu, pridáme rum a rozpustíme. Do rozpustenej želatíny vmiešame asi 2 PL šľahačky a zľahka rozmiešame s ostatnou šľahačkou. Náplň natrieme na ovocie a zakryjeme druhým plátom (reznou stranou nahor).
Rebarboru premiešame s vodou, cukrom a tortovým želé a necháme krátko speniť (2-3 minúty povaríme). Rebarborové dieliky rozdelíme na tortu a opatrne zalejeme zvyšným želé. Necháme najlepšie cez noc v chladničke uležať, aby se chute spojili.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie