Cesto pripravíme tak, že v mise zmiešame múku s droždím, soľou a cukrom. Pridáme kôru, vajcia a maslo a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto vložíme do olejom vymastenej misy, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme asi hodinu kysnúť. Potom cesto odložíme do chladničky asi na 12 hodín (týmto spôsobom sa rozvíja pomalá fermentácia, ktorá zosilní chuť). Po pomalom kysnutí cesto vyberieme z chladničky a necháme 20 minút odpočívať pri izbovej teplote.
Na náplň v mise zmiešame polevu s orechami a 2 PL odoberieme na posypanie.
Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú plochu a vyrovnáme rukami na plát. Plát posypeme zmesou polevy a orechov. Cesto dvakrát preložíme na polovicu, aby sa zapracovalo, a to bez miesenia. Z cesta vytvarujeme guľu a vložíme do vymastenej formy tak, aby šev smeroval dolu. Prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 2 hodiny kysnúť.
Povrch potrieme pomocou štetca alebo pierka rozšľahaným vajcom a posypeme zmesou polevy a orechov. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 70 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Panettone necháme vychladnúť.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie