Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou a cukrom. Pridáme maslo, mlieko, vodu a vajce a ručne vypracujeme na hladké cesto. Cesto v mise zakryjeme potravinárskou fóliou a fóliu uprostred prepichneme nožom, aby sa cesto neparilo. Necháme asi 2 hodiny na teplom mieste kysnúť.
Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche prepracujeme a oddelíme množstvo cesta veľké asi ako vajce. Zo zvyšného cesta vytvarujeme bochník a vložíme ho do formy vyloženej papierom na pečenie. Kúsok cesta rozdelíme na 4 dieliky a vyvaľkáme z neho valčeky. Vždy z dvoch vytvoríme vrkoč. Vrkoče položíme na povrch chleba do tvaru kríža. Prikryjeme utierkou a necháme ešte asi hodinu kysnúť.
Povrch cesta potrieme pomocou pierka rozšľahaným vajcom po celej ploche. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 45 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Chlieb necháme vychladnúť na mriežke.
Súvisiace recepty
Slané jedlá
Slané jedlá
Slané jedlá