Na prípravu náplne zmiešame v mise slivky s datľami, kôrou, hrozienkami a orechmi. Pridáme rum, šťavu, zamiešame a necháme do druhého dňa v chladničke macerovať.
Na prípravu cesta zmiešame v mise múku so sódou, cukrom, soľou, vanilkovým cukrom a korením. Pridáme vajcia, med, maslo a rum a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme asi na 30 minút do chladničky.
Cesto rozdelíme na rovnaké polovice. Obidve polovice cesta na pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkáme pomocou valčeka na plát 30 ×40 cm. Jeden plát prenesieme na dno vymasteného plechu. Plát potrieme rovnomerne náplňou a zakryjeme druhým plátom.
Povrch potrieme rozšľahaným vajcom v mlieku pomocou štetca alebo maslovačky. Ozdobíme mandľami, višňami alebo brusnicami a kôrou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 25 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Perník necháme vychladnúť a nakrájame na malé kocky.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie