Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou a cukrom. Pridáme maslo a teplú vodu a ručne vypracujeme na hladké cesto. Povrch cesta potrieme olejom, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme aspoň hodinu kysnúť. Potom cesto rozdelíme na 8 rovnakých dielov a vytvoríme z nich valčeky. Valčeky nakrájame na malé kúsky.
Do hrnca nalejeme vodu a privedieme do varu. Opatrne pridávame po častiach sódu. Praclíky varíme vo vode po častiach (asi po 20 kusoch) aspoň 30 sekúnd. Vyberieme dierovanou lyžicou a poukladáme na vymastený plech tak, aby sa nedotýkali.
Praclíky potrieme vajcom vyšľahaným s vodou a posypeme hrubou soľou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme dozlatista.
Doba pečenia: asi 20 minút
Elektrická rúra: 220 °C
Teplovzdušná rúra: 200 °C
Na prípravu syrovej omáčky rozpustíme v hrnci maslo. Pridáme múku rozmiešanú v mlieku a povaríme, kým nezačne hustnúť. Potom odstavíme, pridáme syr a miešame, kým sa syr úplne nerozpustí.
Praclíky podávame so syrovou omáčkou.
Súvisiace recepty
Slané jedlá
Slané jedlá
Slané jedlá