Na prípravu cesta v mise zmiešame droždie s mliekom a cukrom a necháme chvíľku rozpustiť. Pridáme múku, soľ, cukor, vanilínový cukor a kôru. Potom pridáme mlieko, jogurt, žĺtky a rum a vypracujeme na hladké cesto. Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste minimálne 60 minút kysnúť.
Na krém uvaríme z mlieka, pudingového prášku a cukru hustý puding. Odstavíme a ešte do horúceho nakrájame maslo a miešame, kým sa nerozpustí. Puding za občasného miešania necháme úplne vychladnúť.
Na posýpku v mise zmiešame múku s cukrom a škoricovým cukrom. Pridáme na plátky nakrájané maslo a ručne prepracujeme.
Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche rozdelíme na 2 rovnaké diely a vytvarujeme bochníčky. Prenesieme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 20 minút kysnúť.
Vykysnuté bochníčky potrieme pomocou štetca alebo pierka rozšľahaným vajcom a bohato posypeme posýpkou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme dozlatista.
Doba pečenia: asi 40 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Koláče necháme vychladnúť.
V mise vyšľaháme smotanu šľahačom dotuha.
Koláče pozdĺžne prekrojíme a naplníme pudingovým krémom a šľahačkou. Odložíme do chladničky stuhnúť.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie