Jablká umyjeme, olúpeme, rozštvrtíme, vykrojíme jadierka a nakrájame na malé kúsky. Jablká podusíme za stáleho miešania s hrozienkami, polovicou cukru a škoricovým cukrom. Necháme trochu vychladnúť a potom pridáme rum a zvyšný cukor.
Múku zmiešame v mise s kypriacim práškom. Pridáme zvyšné suroviny a všetko zmiešame pomocou elektrického mixéra najprv krátko na najnižšom stupni, potom na najvyššom stupni až kým nevznikne hladké cesto. Pokiaľ sa cesto lepí, dáme ho na chvíľu do chladničky. Polovicu cesta zapracujeme na dno vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy (priem. 26 cm) a viackrát prepichneme vidličkou a dáme piecť. Zvyšné cesto dáme prikryté do chladničky.
Doba pečenia: 15 - 20 minút
Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Necháme celkom vychladnúť.
Zo 2/3 zvyšného cesta urobíme valček, ktorý uložíme po obvode tortovej formy a prstami vytvarujeme okraj torty vysoký aspoň 3 cm (dobre pritlačíme). Do takto pripravenej formy dáme jablkovú náplň. Zvyšok cesta vyvaľkáme na placku, ktorou prikryjeme tortu. Povrch placky potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom a niekoľkokrát ju prepichneme vidličkou. Dáme znovu piecť.
Doba pečenia: 20 - 30 minút
Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie