Na prípravu cesta hrozienka a kandizované ovocie namočíme do rumu a necháme ich asi hodinu macerovať.
V kastróliku zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo. V mise zmiešame múku so soľou, droždím, pudingovým práškom, cukrom, vanilínovým cukrom a citrónovou kôrou. Pridáme vajcia a maslo rozpustené v mlieku a ručne vypracujeme cesto dohladka. Nakoniec zapracujeme ovocie a orechy. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche premiesime a rozdelíme na polovicu. Z každej polovice nakrájame deväť rovnakých dielov. Z každého dielu vyvaľkáme valček, ktorý postupne splietame do vianočky. Najprv upletieme vrkoč zo štyroch, potom z troch a nakoniec z dvoch valčekov. Vianočky prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 15 minút kysnúť.
Obe vianočky potrieme pomocou štetca alebo pierka rozšľahaným vajcom a posypeme plátkami mandlí. Na troch miestach do nich zapichneme špajdle, aby sa nám vianočky počas pečenia nezrútili. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 40 minút
Elektrická rúra: 190 °C
Teplovzdušná rúra: 170 °C
Vianočky necháme vychladnúť a pred podávaním pocukrujeme práškovým cukrom.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie