Ražný kvások oživíme podľa návodu na obale. Pozor! Na prípravu kvásku sú potrebné 4 dni pred pečením chlebíka.
Na prípravu cesta oživený kvások zmiešame s vodou a necháme 15 minút odstáť. Pridáme obe múky, soľ a semienka a vypracujeme na hladké cesto. Zakryjeme utierkou a necháme odpočívať na teplom mieste, pričom každých 30 minút cesto preložíme. Po 4 – 5 preloženiach vložíme do múkou vysypanej slamienky a necháme aspoň 4 – 5 hodín kysnúť, najlepšie cez noc.
Vykysnuté cesto vyklopíme na plech vyložený papierom na pečenie.
Na ozdobenie zmiešame hladkú múku so Solamylom a trochou vody. Rozdelíme do troch misiek a zafarbíme gélovými farbami. Pomocou štetca na povrchu vytvoríme jarné ornamenty podľa vlastnej fantázie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Na dno rúry vložíme nádobu s vodou.
Doba pečenia: asi 30 minút
Elektrická rúra: 220 °C
Teplovzdušná rúra: 200 °C
Chlieb necháme ochladnúť.
Súvisiace recepty
Slané jedlá
Slané jedlá
Slané jedlá