Na prípravu náplne vložíme sušené ovocie do pohára. Zalejeme ho horúcou vodou, rumom, zatvoríme viečkom a necháme do druhého dňa macerovať.
Na prípravu cesta v mise zmiešame obe múky s droždím, kváskom, soľou a korením. Naložené ovocie cez sitko scedíme, necháme odkvapkať a šťavu zachytíme. Odmeriame šťavu a dolejeme ju teplou vodou do 200 ml. Nalejeme ju do misy a ručne vypracujeme hladké cesto. Zakryjeme ho utierkou alebo potravinárskou fóliou a necháme asi hodinu kysnúť. Cesto opäť miesime a necháme odpočívať ďalšiu hodinu.
Z cesta na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme plát s rozmermi 30 × 20 cm. Na plát rovnomerne rozložíme ovocie a orechy. Plát po dlhšej strane zrolujeme a vložíme do formy vyloženej papierom na pečenie. Zakryjeme a necháme ešte asi 3 hodiny kysnúť.
Povrch potrieme pomocou štetca alebo pierka vodou a posypeme bôbmi.
Rúru predhrejeme na 200 °C a do spodnej časti rúry vložíme plech s vyšším okrajom naplnený vodou.
Vložíme do predhriatej rúry, znížime teplotu na 170 °C a pečieme.
Doba pečenia: asi 55 - 60 minút
Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Po upečení necháme chlebík vychladnúť.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie