V hlbšej mise elektrickým ručným šľahačom rozmiešame ricottu a tvaroh. Pridáme cukor, citrónovú šťavu a kôru a vanilkovú pastu a šľaháme pri nízkych otáčkach asi 3 minúty. Postupne pridáme vajcia izbovej teploty a ručne vareškou zamiešame do tvarohovej zmesi. Nakoniec do cesta pridáme Zlatý klas a dôkladne premiešame.
Dno tortovej formy vystelieme papierom na pečenie a prebytočný papier odstrihneme nožnicami.
Tvarohovú zmes vylejeme do pripravenej tortovej formy. Formu chytíme do oboch rúk a zľahka s ňou niekoľkokrát buchneme o pracovnú dosku, čím odstránime prebytočný vzduch, ktorý môže byť v ceste.
Rúru vyhrejeme na 160 stupňov. Tortovú formu vložíme do hlbokého plechu a tesne pred vložením do rúry do plechu opatrne nalejeme horúcu vodu (napr. z rýchlovarnej kanvice) do výšky asi 3 cm.
Plech s koláčom vložíme do rúry a necháme piecť asi 10 minút.
Doba pečenia: asi 10 minút
Elektrická rúra: 160 °C
Teplovzdušná rúra: 140 °C
Potom teplotu znížime na 110 °C a dopečieme, kým cesto nebude stuhnuté, ale v strede stále mierne trasľavé.
Doba pečenia: asi 25 minút
Elektrická rúra: 110 °C
Teplovzdušná rúra: 100 °C
Koláč vyberieme z rúry a necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Potom odložíme ešte aspoň na 2 hodiny do chladničky. Pred podávaním ozdobíme čerstvými ríbezľami alebo iným bobuľovým ovocím.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie