Na ozdobenie jablká pomocou škrabky olúpeme tak, aby nám vznikli dlhé hoblinky s červeným okrajom. Do hrnca nalejeme vodu. Pridáme šťavu, vanilkový cukor a šupky z jabĺk. Necháme prejsť varom, scedíme a necháme vychladnúť.
Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s orechami, cukrom, vanilkovým cukrom a soľou. Pridáme maslo a vajce a vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme asi hodinu v chladničke odpočívať. Cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme a pokryjeme ním dno a strany vymastenej a múkou vysypanej formy. Cesto na niekoľkých miestach poprepichujeme vidličkou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 20 minút
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Korpus necháme dôkladne vychladnúť.
Jablká zbavené šupiek nastrúhame na hrubom strúhadle na vychladnutý korpus.
Na náplň v mise vymiešame smotanu so žĺtkami, cukrom, vanilkovým a škoricovým cukrom, škrobom a soľou dohladka. V kastróliku privedieme mlieko do varu. Pridáme zmes a asi minútu povaríme do zhustnutia. Horúcu náplň nalejeme na jablká a necháme vychladnúť.
Zo šupiek vytvoríme ružičky a nanesieme na povrch koláča. Do podávania odložíme do chladničky.
Súvisiace recepty
Sladké pečenie
Sladké pečenie
Sladké pečenie